Kreditkort


När man vill skaffa ett kort att betala sina inköp med, har man massvis med olika alternativ att välja mellan. Ett av de mest populära alternativen är så kallade kreditkort, som kan utges av flera olika kreditbolag, som Mastercard, Visa, Diners Club eller American Express, för att nämna några populära exempel, och där man kan handla mot kredit enligt villkor som bestäms i förväg.

Kreditkort kan i regel användas hos ett stort antal olika återförsäljare, både i Sverige och i många andra länder om man reser utomlands, och den som är intresserad av ett kan ansöka om detta hos flera olika utgivare, som t.ex. alla banker, men även många andra företag som tagit fram sina egna kreditkort. Till vissa av kreditkorten är även olika förmåner kopplade, som möjligheten att samla poäng som sedan kan bytas ut mot förmåner, pengar, rabatter eller något annat, och det är även vanligt att en reseförsäkring är kopplad till kreditkortet, så att man automatiskt får en reseförsäkring som gäller så fort man betalar för en resa med sitt kreditkort, för att bara nämna några vanligt förekommande förmåner.

kreditkort1

Exakt vilka förmåner man får när man har ett visst kreditkort varierar dock väldigt mycket beroende på vilket kreditkort man väljer, samt hos vilken utgivare som beviljar dig kortet, så det finns verkligen anledning att göra en grundlig jämförelse av flera olika kreditkort innan man ansöker om ett av dem. Till sin hjälp kan man ta olika sajter på Internet som listar populära kreditkortsalternativ, eller så kan man helt enkelt lista förmånerna det gäller för varje alternativ själv.

 

Som man även hör på namnet brukar de flesta kreditkort även ha någon slags kredit kopplad till sig. Exakt hur stor denna kredit varierar dock lite mellan kortutgivarna, och hänger även ihop med den sökandes kreditvärdighet. Den med lägre kreditvärdighet blir i regel inte beviljad en lika hög kredit som den med bra inkomst och perfekt kreditvärdighet. Vanliga kreditbelopp kan dock vara t.ex.

10 000 kronor

15 000 kronor

20 000 kronor

25 000 kronor

Osv., upp till 50 000 kronor eller 100 000 kronor, hos de flesta kortutgivare.

Det är även vanligt att man som sökande själv kan ange vilken kreditgräns man skulle vilja ha, och klarar man bara sedan kortutgivarens kreditbedömning blir denna oftast beviljad.

Några andra populära alternativ till kreditkort är bland annat:

  • Bankkort

Där i regel inte någon kredit används, annat än i undantagsfall, då inköpsstället inte haft någon kontakt med utgivaren. Annars kan man i regel endast handla för medel som man har på sitt bankkonto, men för att man inte ska bli nekad köp vid trafikstörningar mellan butik och bank, finns möjligheten att handla även om butikens terminaler ligger offline, så att säga.

  • Betalkort

Dessa kort fungerar i princip som bankkorten, med det undantaget att man aldrig kan hamna ”på minus” med hjälp av dessa kort, då ditt köp kommer att bli nekat om återförsäljaren inte har någon kontakt med banken. Beviljas i regel till dem med låg kreditvärdighet, alternativt till personer som aldrig vill hamna ”på minus”.

  • Automatkort

Dessa kan man inte betala med i butiker med överhuvudtaget, utan dessa kort kan endast användas till att ta ut pengar i uttagsautomater med. Är ofta aktuella för dem med mycket låg kreditvärdighet och dem som helst vill betala allt med kontanter istället för kort.